Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Flora i fauna na monetach » Niedźwiedź Szary

Ursus arctos horribilis, czyli niedźwiedź grizzly (bryt. grizzled, amer. grizzly- szarawy, siwawy) to ssak drapieżny z rodziny niedźwiedziowatych, będący podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego. Zamieszkuje on Północną Amerykę, głównie jej zachodnią część, większość populacji żyje w Kanadzie w British Columbia, w Albercie, Alasce, ale także w Montanie, Górach Skalistych i w Jukonie. Jeszcze 100 lat temu terytorium tych ssaków obejmowało całą Północną Amerykę od Meksyku po Alaskę i od Oceanu spokojnego po Zatokę Hudsona.



Grizzly zawdzięcza swoją nazwę ubarwieniu sierści, która przybiera różne kolory od złocistego, poprzez jasne, ciemne brązy po czarny, ale zawsze z charakterystycznym szarawym odcieniem na grzbiecie i w okolicach pyska. Kolor zwierzęcia zależy od diety, klimatu i terytorium, na jakim mieszka. Dorosły osobnik waży od 180 do 680 kilogramów. Cechą odróżniającą go od niedźwiedzia brunatnego jest to, że posiada on garb taki jak niedźwiedź polarny, który jest masą mięśniową przydatną w czasie kopania bulw roślinnych oraz łapania ryb. Ma też niezmiernie długie pazury przednich łap oraz duży okrągły łeb.

Grizzly potrzebuje do życia ogromnych obszarów, terytorium jednego niedźwiedzia to 150 – 1800 km kwadratowych, w zależności od ilości pożywienia. Czasem zapuszczają się na długie wędrówki, jeśli ich celem jest zdobycie konkretnego pokarmu. Ssaki te są samotnikami łączącymi się w pary jedynie podczas godów.

Niedźwiedź szary jest wszystkożercą i pomimo tego, że poluje na ssaki takie jak karibu, jelenie, owce, lubi też ryby szczególnie pstrągi i bassy to nie gardzi również padliną, a 80 % jego diety stanowią jednak rośliny. Przy polowaniu posługuje się niezwykle wyczulonym węchem a także prędkością, potrafi biec 55 kilometrów na godzinę.

Zwierzęta te żyją średnio 20-30 lat. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-7 lat. Młode przychodzą na świat w zimie w okolicach stycznia i lutego ważąc zaledwie 400 gram i mierząc około 22 cm. Zazwyczaj rodzi się 1-2 małe, ale czasem może być i 4. Matka opiekuje się maluchami przez 3 lata, wychowując młode samotnie, zdarza się czasem, że dorosłe samce atakują młode i w efekcie je zjadają. Małe niedźwiedzie bardzo szybko rosną, przez rok przybierają na wadze ponad 40 kilo. Samice rodzą raz na 3-4 lata.

W brew powszechnej opinii niedźwiedzie grizzly nie do końca zapadają w sen zimowy. Jest to rodzaj zimowego letargu, z którego łatwo zwierzę wybudzić, niektóre osobniki są, bowiem aktywne całą zimę. W okresie lata zwierzęta te gromadzą zapasy tłuszczu, które pomagają im przetrwać zimę, a podczas zimowych miesięcy nieznaczne spada im temperatura i tętno, ale to nie znaczy ze są prawdziwymi hibernatusami.

Pierwsze wzmianki o tym pięknym i majestatycznym zwierzęciu na kontynent przywiózł Henry Kelsey w swoim pamiętniku w 1691 roku. Jednakże dopiero w latach 60 XX wieku podjęto systematyczne badania tego gatunku. Obecnie jest on zagrożony wyginięciem z powodu ciągłej utraty terytorium, a także z powodu ciągłych polowań. W Kanadzie rocznie 450 sztuk tych zwierząt zabijanych jest legalnie, kłusownicy prawdopodobnie zabijają drugie tyle. Na czarnym rynku za woreczek żółciowy niedźwiedzia można dostać 50 tyś $, a za wazę zupy z łap grizzliego Tajwańczycy są w stanie dać nawet 2 tyś $.


Bogumiła Wiśniewska

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl