Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja
Felis silvestris jest ssakiem drapieżnym należącym do rodziny kotowatych. Po raz pierwszy sklasyfikował i opisał te zwierzęta Karol Linneusz w 1758 roku nadając mu nazwę Felis catus, obecną nazwę zawdzięcza innemu badaczowi, niemieckiemu przyrodnikowi Schreberowi, który badał je w naturze w 1775 roku. Żbiki dzielą się na trzy podstawowe grupy: żbik europejski, azjatycki i afrykański. Koty te występują w Europie, na Kaukazie, w Chinach, Indiach i Afryce Północnej. Zamieszkują głównie zalesione obszary górskie, ale także dobrze czują się w śródziemnomorskich zaroślach makii.

Żbik europejski z wyglądu przypomina burego, dużego kota domowego. Jego długość waha się od 40 do 70 cm, długość ogona od 20 do 35 cm, waży 6-10 kilo. Sierść żbika jest dłuższa niż u kota domowego i bardziej puszysta (5000-24 000 włosów na cm kwadratowy). Jest koloru burożółtego z kilkoma pręgami ciemniejszymi po bokach ciała, z pręgą na grzbiecie kończącą się u nasady ogona i z pręgami na ogonie, które w odróżnieniu od kota domowego nie łączą się z tą na grzbiecie. Ma on również krótszy tępo zakończony, bardziej puszysty ogon niż kot domowy i krótsze bardziej masywne łapy. Jego głowa jest szeroka, uszy krótkie i okrągłe, nos cielisto czerwonawo brunatny.

Żbiki europejskie są typowymi mięsożercami. Odżywiają się głównie gryzoniami, królikami, ptakami, gadami, płazami, w zależności od terenu, na którym zamieszkują. Są aktywne zwykle późnym popołudniem i o świcie, podczas wędrówek za pożywieniem robią od 4 do 12 kilometrów. Prowadzą samotniczy tryb życia spotykając się jedynie w okresie rui. Żyją na zaznaczonych przez siebie terytoriach wielkości od 100 do 8000 ha.

Po ciąży trwającej 63-67 dni przychodzi na świat 1-7 młodych. Usamodzielniają się po 5-6 miesiącach a po 10-12 osiągają dojrzałość płciową. Żyją przeciętnie 5-7 lat.

W Polsce zostało ich jedynie około 200 sztuk, są objęte całkowitą ochroną, występują w Bieszczadzkim i Magurskim Parku Narodowym. Według naukowców większość żbików w Europie to kotożbiki, mieszanka obu ras ponieważ zwierzę to często kojarzy się z kotami jeśli ma po temu okazję. 
Bogumiła Wiśniewska

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl