Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja
Głowa żubra uwieczniona została na jednej z pięciu białoruskich monet z serii „Białoruskie Parki Narodowe”.

Żubr jest jednym z najstarszych gatunków zwierząt żyjących na kuli ziemskiej. Jego wygląd niewiele się zmienił od momentu, kiedy wraz z mamutami, włochatymi nosorożcami i szablozębnymi tygrysami przemierzał świat. Rodzaj zwierząt zwany Bison pojawił się na terenach południowej Azji 1,5 mln lat temu. Od dzisiejszego żubra różnił się tym, że był wysoki na ponad 2,5 a długi na 3 metry, ważył ponad 2,5 tony. Jego rogi były metrowej długości. Z powody braku naturalnych wrogów stada szybko rosły w liczbę, co zmuszało je do wędrówki w poszukiwaniu pożywienia. I tak jedna z ich grup dotarła do Ameryki Północnej, dając początek populacji Bizona Amerykańskiego. Inne dotarły do Europy dając początek Bison bonasus.  Te, które zatrzymały się na Kaukazie, dały początek Żubrowi Kaukaskiemu. Dzisiejsze żubry są znacznie mniejsze niż ich praprzodkowie - byki, czyli samce ważą od 450 do 1000 kg oraz osiągają wysokość w kłębie od 170 do 200 cm. Krowy, czyli samice, są dużo mniejsze i ważą zaledwie 350-500 kg. Mierzą w kłębie 160-190 cm. Zwierzęta te maja bardzo duże i masywne głowy w stosunku do wielkości całego ciała. Dla zmniejszenia ciężaru tego ogromnego organu, kości czaszki wypełnione są pustymi przestrzeniami, zwanymi zatokami. Samą zaś głowę z górze utrzymują silne mięśnie przytwierdzone do wyrostków kolczastych klatki piersiowej, tworząc tak zwany kłąb. Żubr ma płaskie szerokie czoło i malutkie oczka. Jego sierść jest brunatno-szara, dłuższa na przedzie ciała. Tworzy ona tak zwaną brodę i grzywę. Racice żubra są większe o kilka centymetrów z przodu niż z tyłu. Ma również krótkie, masywne rogi, które rosną przez całe życie i nie są zrzucane sezonowo.

Żubry żyją w stadach liczących 10-15 sztuk. Stadu przewodzi zazwyczaj najstarsza krowa z małym. Na czas rui do stada dołączają samotne dorosłe byki. Po 2-3 dniach zalotów, kiedy byk zapłodni krowę, szuka sobie nowej partnerki. Po 265 dniowej ciąży samica rodzi - prawie zawsze jednego cielaka, samotnie poza stadem, następnie wraca do stada i zajmuje się małym przez kolejne dwa lata. Po urodzeniu młode waży 16-35 kg. Żubry osiągają dojrzałość płciową w wieku 8-9 lat w przypadku samców i są aktywne do 12 roku życia. Samice są dojrzałe już w wieku 5-6 lat i mogą rodzić do późnej starości. Przeciętna długość życia żubra to 20-22 lata, samicy około 5 lat dłużej. Żubry są typowymi jaroszami, żywią się głównie trawą, ziołami, mchami, gałązkami drzew i korą - w szczególności brzozową. Dziennie zjadają 50-60 kg pożywienia, na co zużywają średnio 60% swojego czasu. Zwierzęta te mają bardzo wyczulone zmysły węchu i wzroku, są też dobrymi piechurami. Dobrze radzą sobie również  z bieganiem - potrafią rozwinąć prędkość nawet 40 km/h. Na Białorusi przebywa obecnie 450 sztuk tych olbrzymich ssaków. W Polsce, 780 z czego 630 na wolności. Na całym świecie jest około 3400 sztuk.

Niestety wszystkie obecnie żyjące żubry pochodzą od 12 sztuk, które dały początek odnowie obecnej populacji. Co za tym idzie borykają się z ogromnymi problemami genetycznymi, objawiającymi się małą odpornością na choroby, zwiększoną bezpłodnością, większą śmiertelnością cieląt, krótszym okresem życia.

Żubr jest najstarszym zwierzęciem uwiecznionym na malowidłach w Salon Naio, Niaux oraz w Altamirze z przed 13000- 200000 lat temu. A także jednym ze zwierząt najchętniej uwiecznianych na herbach rycerskich jak choćby w herbie Pomian czy Wieniawa. 

Bogumiła Wiśniewska
 

Skomentuj artykuł na forum

Produkty powiązane z artykułem

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl