Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja
Grus grus duży ptak opisany przez Linneusza w 1758 roku. Zamieszkuje północną i środkową część Eurazji. Gnieździ się w północno wschodniej części Europy Środkowej a zimuje na półwyspie Iberyjskim, w Afryce Północnej i Zachodniej Azji.

Swoją wysmukłą, wyprostowaną sylwetką przypomina bociana, od którego jest znacznie większy. Długość ciała tego ptaka to 140 cm, rozpiętość skrzydeł dochodzi do 240 cm, a waży około 5-6 kg. Jest barwy popielatej z czarnymi końcówkami skrzydeł. Ozdobny ogon tworzą pokarbowane lotki zwisające w kształcie pióropusza. Głowa w górnej partii jest koloru karminowego, boki są białe a czoło i przód szyi czarne.

Żurawie zamieszkują najchętniej torfowiska, wrzosowiska, starorzecza i jeziora oddalone od siedzib ludzkich. Są bardzo płochliwe i nieufne. Żywią się pokarmem roślinnym nasionami, jagodami, zielonymi częściami roślin, a czasem dżdżownicami, ślimakami a nawet żabami. W poszukiwaniu żywności czasem zapuszczają się na łąki i pola uprawne.

Ptaki te łącza się w trwałe pary. Podczas godów odbywają się charakterystyczne tańce z podskokami i różnymi dźwiękami. Para buduje gniazdo na ziemi zazwyczaj na w wzniesieniu, w suchym i mało osłoniętym miejscu. Gniazdo ma średnicy około 80 cm, i jest kupką luźno rozrzuconych gałęzi, zbutwiałych roślin i siana. Samica składa zazwyczaj dwa jaja o wymiarach 98mm na 63mm, mocno wydłużone koloru szarozielonego lub żółtego. Gniazdem a także potomstwem opiekują się oboje rodziców przez około 40 dni, po 65 dniach młode opuszczają gniazdo.

Ciekawostką jest, że żurawie nie siadają na drzewach. Przed odlotem do miejsc zimowania zbierają się w miejscach zbiorczych takich jak Rugia czy Olandia. Następnie formują klucze i z głośnym klangorem słyszanym w odległości kilku kilometrów ruszają do miejsca przeznaczenia.

W Polsce gnieździ się około 5000-6000 par, z czego 30% na Warmii i Mazurach. Objęty jest ścisła ochrona gatunkową.

Bogumiła Wiśniewska

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl