Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja
Mewa jest kolejnym zwierzęciem symbolizującym Narodowe Parki Białorusi, przedstawiony na monecie z tego kraju. Mewy są ptakami wodnymi należącymi do rzędu siewkowatych, zamieszkujących cały świat. Ptaki te zależnie od gatunku ważą od 100g do 3kg. 

Do rodziny należy wiele rodzajów i gatunków, m.in mewa magellańska, mewa grubodzioba, mewa pręgosterna, mewa argentyńska, mewa japońska, mewa szara, mewa śniada, mewa białooka, mewa przydymiona, mewa pospolita, mewa kamczacka, mewa różowa, mewa obrożna, mewa widłosterna, mewa trójpalczasta, mewa krótkodzioba.

U mew brak wyraźnego dymorfizmu płciowego, natomiast wyraźny jest polimorfizm wiekowy a nawet sezonowy. Właściwe ubarwienie dla swego gatunku i rodzaju ptaki osiągają w wieku około 3-4 lat. Dorosłe ptaki zazwyczaj są koloru białego, z domieszką szarego i czarnego, młode są zazwyczaj brunatno szare. Ptaki te mają krepy tułów, z dużą głową i mocnym zakończonym haczykiem dziobem. Mają też stosunkowo długie skrzydła. Nogi mew posiadają trzy palce złączone ze sobą błoną.

Mewy są wszystkożerne, z przewagą pokarmów mięsnych. Doskonale pływają, latają na długich dystansach, na lądzie dobrze chodzą i biegają. Często gnieżdżą się w koloniach składając 1-3 jaja.

Najczęściej spotykaną mewą w Europie Środkowowschodniej jest mewa śmieszka. Jest to ptak średniej wielkości, długości ok.38-40 cm, o maksymalnej rozpiętości skrzydeł 95 cm ważącym ok. 260-350 g. Ptak ten jest biały o popielatym grzbiecie i skrzydłach, z wyjątkiem okresu godowego, kiedy to głowa staje się brązowo-czarna i okresu młodzieńczego, kiedy ptak jest brązowy z czarna pręgą. Końce lotek są czarne a nogi i dziób czerwone. Samica od samca nie różni się niczym, młode uzyskują dojrzałe ubarwienie po 3 latach.

Zasiedla wody śródlądowe, poza okresem lęgowym również morskie wybrzeża. Czasem przenosi się bardziej w głąb kraju zasiedlając nawet miasta, jeśli jest tam odpowiedni zbiornik wodny. Gniazdo buduje na piaszczystym brzegu, w trzcinach lub pływających kępach roślinności wodnej. Tworzy kolonie liczące od kilkudziesięciu do kilku tysięcy par. Jaja znosi w połowie maja, od 2-3 sztuk. Wysiadywaniem jaj zajmują się oboje rodziców przez okres około 22-24 dni. Pisklęta są zagniazdownikami. Zdolność do lotu osiągają po około 5 tygodniach. Żywią się wodnymi i lądowymi bezkręgowcami a czasem także małymi kręgowcami. Zarówno na Białorusi jak i w Polsce gatunek chroniony.

Bogumiła Wiśniewska

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl