Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Flora i fauna na monetach » Zwierzęta Kaukazu - Kaczka

Z serii monet "Zwierzęta Kaukazu” pojawiła się również moneta z kaczką a właściwie z płaskonosem. Płaskonos (anas clypeata) jest średnim bądź dużym ptakiem wędrownym z rodziny kaczkowatych.

Wygląd
Zwierzęta te charakteryzuje silny dymorfizm płciowy, co oznacza ze łatwo odróżnić osobnika męskiego od żeńskiego. Samce w okresie godowym mają głowę i górną część szyi zielono czarną o metalicznym połysku, dolna część szyi i podbrzusze białe. Wierzch ciała jest popielaty lub ciemniejszy z jasnym obramowaniem, spód i boki brązowo rud, lusterko zielone. Dziób czarny łyżkowato rozszerzony na końcu, płaski. Nogi ceglastoczerwone. Samice są ciemnobrunatne z ciemniejszym deseniem, pierś mają brązowordzawą, podbrzusze popielate. Skrzydła ciemnobrunatne, lusterko zielonkawo czarne, ale matowe oraz brunatny nos. Młode osobniki i samce poza okresem godowym przypominają samice. Płaskonosy osiągają wymiary 43 - 50 cm długości i 410 - 1100 gramów wagi, ich rozpiętość skrzydeł to ok. 80 cm.

Biotop, pożywienie, rozmnażanie
Płaskonosy zamieszkują Eurazję, Amerykę Północną, zimują w Afryce i Ameryce Południowej. Najchętniej zajmują tereny nizinne w bliskości zbiorników wodnych takich jak stawy, jeziora, oczka wodne, ważne żeby owe zbiorniki miały gęsto zarośnięte brzegi, gdzie kaczki mogą zakładać gniazda. Gniazda budowane są na niewielkich wzniesieniach w pobliżu wody, czasem w dziuplach drzew, a nawet w starych gniazdach innych ptaków. Okres lęgowy trwa od kwietnia do czerwca, samica składa od 6 do 14 zielonkawych lub różowawych nakrapianych jaj o wielkości 55 × 37 mm ważące około 40 g. Młode przychodzą na świat po około 3-4 tygodniach, już po 6 – 12 godzinach od wyklucia są zabierane przez matkę na wodę i od razu sa przystosowane do życia. Po około 40 - 45 dniach potrafią już samodzielnie latać.

Żywią się wodorostami, trawami, drobnymi rybami, ikrą. Owadami, ziarnem i w zasadzie wszystkim tym, co są w stanie przełknąć. Żerują od zmierzchu do rana, wypoczywając w dzień. Płaskonosy są bardzo dobrymi nurkami a także lotnikami, podczas przelotów rozwijają prędkość do 60 km/h. Kiedy kaczka zostaje postrzelona podczas polowania nurkuje, następnie oddala się od miejsca strzału i ukrywa w szuwarach lub pod wodą wystawiając jedynie dziób. W Polsce płaskonos jest objęty całkowitą ochrona gatunkową.
Bogumiła Wiśniewska

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl