Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Flora i fauna na monetach » Lampart - Zwierzęta Kaukazu

Mennica Polska S.A bije monety dla Centralnego Banku Armenii z serii „Zwierzęta Kaukazu”. Na jednej z takich monet widnieje wizerunek lamparta. Lampart zwany panterą, leopardem, ryścem lub panthera pardus to ssak z rodziny kotowatych. Jest czwartym, co do wielkości kotem świata po tygrysie, lwie i jaguarze.

Wygląd
Lampart posiada okrągłe uszy i dość krótki pysk. Jego szerokie łapy wyposażone są w ostre pazury. Sierść ma błyszczącą, cętkowaną. Sierść w zależności od miejsca zamieszkania zwierzęcia może być różnego koloru od bardzo jasnej po całkiem czarną. Koty zamieszkujące lasy są ciemniejsze od tych żyjących na sawannach i maja rzadziej rozmieszczone cętki. Czarne lamparty wbrew pozorom też mają cętki i nie tworzą odrębnego gatunku. Dorosły osobnik mierzy od 50 do 78 cm wysokości, jest długi na 100-159 cm, jego ogon jest długości 58-110 cm. Waga dla samicy to 30-40 kg dla samca 50-65 kg.

Tryb życia - zachowanie
Lamparty jak większość kotów są samotnikami, choć czasem żyją w rodzinach liczących do 6 osobników. Terytorium dorosłego samca waha się od 5 do 40 kilometrów i zazwyczaj pokrywa się z terytoriami kilku samic. Poluje głównie nocą w dzień wylegując się na gałęziach drzew. Podczas polowania potrafi rozwinąć prędkość do 70 km/h. Jest też bardzo silny wciąga na drzewo ofiary, które są trzy razy od niego cięższe, potrafi wciągnąć na wysokość 6 metrów małą żyrafę. Żywi się głównie małymi ssakami takimi jak: lisy, zające, gryzonie, świnie rzeczne, ale także ptakami rzadziej większymi ssakami lub zwierzętami hodowlanymi. Zdarzają się czasem ludojady, ale są to zazwyczaj zwierzęta stare, lub samice z młodymi, które nie mogą biegać za szybkim i zwinnym przeciwnikiem. Pomimo tego, że nie lubią wody świetnie pływają Lamparty żyją około 15- 25 lat. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 2,5 - 3 lat. Okres godowy trwa wiosną a w krajach tropikalnych cały rok. Ciąża trwa od 90 do 110 dni, po której rodzi się od 1 do 6 młodych ważących około 300 gramów. Młode zostają przy matce do ukończenia 2 – 3 lat.

Występowanie
Lampart występuje w Afryce 11 podgatunków, na Bliskim Wschodzie 6 podgatunków i 8 w Azji. Panthera pardus tulliana występujący na Kaukazie, w Turcji, Izraelu Syrii i Libanie uważany jest za gatunek skrajnie zagrożony bądź też w niektórych miejscach wymarły. 
Bogumiła Wiśniewska

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl