Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Książęta i królowie na monetach » 650 rocznica dekretu Karola IV w sprawie zakłdania winnic


Niewiele osób wie że tradycje winiarskie w Czechach są niemalże tak stare jak ich tradycje browarnicze. Niemałą zasługą w propagowaniu winiarstwa miał właśnie cesarz Karol IV Luksemburski. Jako zapalony entuzjasta tego trunku 650 lat temu czyli dokładnie w roku 1358 wydał dekret regulujący sprawy dotyczące winnic. Dekret ten pozwalał kupcom i szlachcicom zakładać winnice, których posiadanie wcześniej zarezerwowane było tylko dla króla i duchowieństwa. Winnice traktowane były jako dobre inwestycje w ciągu następnych wieków powstały takie ośrodki winiarskie jak : Znojmo, Dolne Kounice, Mikulow, Hustopeč, Strážnica i Blatnica pod Svatým Antonínkiem. Pomyślny rozwój winnic zahamowała wojna 30 -letnia a następnie w 1890 roku epidemia filoksery szkodnika, który atakuje korzenie winorośli.

Morawski region winiarski dzieli się na cztery podregiony: znojemski podregion, obejmujący swym obszarem 224 winnice z czego jedna leży na terenie parku narodowego. W rejonie tym uprawia się winorośle z gatunku Müller Thurgau, Sauvignon, Ryzlink rýnský i Pálava. Kounice słyną z produkcji czerwonego wina Frankovki i Svatovavřineckiego. Drugim regionem jest Mikulowski region w którym znajdują się 182 winnice swoim obszarem zajmujące 4 750 ha. Na tych terenach uprawia się Ryzlink vlašský, Rulandské bílé i Chardonnay, a także Müller Thurgau, Neuburské i Sylvánské zelené. Trzecim podregionem jest Vielkopavlovicki okręg. Winnice znajdujące się w tym okręgu słynie z produkcji czerwonych win takich jak Modrego Portugalu i Frankovki. Ostatnim regionem jest Slovacki podregion, w którym uprawia się Ryzlink rýnský, Rulandské bílé i Rulandské šedé.

W związku z tym że winnice czeskie graniczą z winnicami austriackimi dlatego też kultura winiarska jest podobna. Większość szczepów winnych to białe winogrona, które lepiej nadają się do hodowli w tym klimacie. Ciekawostką może być fakt że w Czechach produkowane są wina lodowe po niemiecku zwane eisvein. Są to niezwykle drogie i słodkie wina, aby wyprodukować takie wino należy zostawić owoce na krzakach do momentu kiedy pojawią się pierwsze przymrozki. Podeschnięte owoce gromadzą dużo cukru, mróz ścina zawartą w owocach wodę w lód pozostawiając nie zamarznięty sok. Wówczas należy błyskawicznie przeprowadzić winobranie. Zebrane winogrona szybko przewozi się do winnic gdzie w pneumatycznych prasach, bardzo delikatnie wytłacza się, w naturalny sposób oddzielony od wody, słodki moszcz. Powstają wówczas aromatyczne, słodkie wina o niezwykłym bukiecie i dobrej strukturze. Wina te rozlewane są zazwyczaj do półlitrowych butelek. Czesi produkują również wina musujące choć nie są one tak popularne jak i piwa. Pomimo wielowiekowej tradycji picia trunków alkoholowych dopuszczalny poziom alkoholu we krwi u kierowcy wynosi 0,0 promila !!

Bogumiła Wiśniewska

zdjęcie:  www.hotelhappystar.pl

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl