Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Flora i fauna na monetach » Dzika owca (Ovis ammon)

Trzecią monetą z niebywale popularnej serii Mongolian Wild Animals jest dzika owca "Argali" (Ovis ammon). Srebrna moneta została wybita w krążku z najczystszego srebra 999 oraz ozdobiona dwoma kryształami SWAROVSKIEGO

Argali jest ssakiem zaliczanym do rodziny krętorogich. Największą z dzikich owiec zamieszkująca tereny górskie (Azji Środkowej - Pamir, Tybet, góry Tien Shan w Chinach i Rosji, góry Altaj i Pustynię Gobi w Mongolii). Zwierzęta te preferują tereny górzyste i żyją na wysokościach od 1300 do 6100 m.n.p.m. Ich długie nogi i „antylopowaty” wygląd ciała sprawia, że są zwinne i dość szybkie. Można je spotkać w stadach liczących od dwóch do ponad stu osobników.

Pierwsze informacje o tych zwierzętach dotarły do Europy w trzynastym stuleciu, kiedy to Marco Polo podróżując po centralnej Azji, odnotował fakt istnienia tych zwierząt. Jednak oficjalnie potwierdził i odnotował istnienie dzikich owiec dopiero w 1838 roku brytyjski oficer John Wood.

Spośród wielu podgatunków w dzisiejszych czasach rozróżnia się m.in.:
* Marco Polo argali (Ovis ammon polii) – występują głównie w Tadżykistanie, Kirgistanie i Chinach (Pamir).
* Karaganda argali (Ovis ammon collium)– występuje w Kazachstanie
* Tien Shan argali (Ovis ammon karelini) – występuje w górach Tien Shan w Chinach, Kirgistanie i Kazachstanie.
* Kara – Tau argali (Ovis ammon nigrimontana) – występuje w górach Kara-Tau w Kazachstanie.
* Gobijski argali (Ovis ammon darwini) – występuje na pustyni Gobi w Mongoli.
* Altaiski argali (Ovis ammon ammon) – występuje w górach Ałtaj w Mongoli.
* Tybetański argali (Ovis ammon hodgsonii) – występuje na Tybecie i w Indiach.

Samce osiągają wysokość w kłębie do 125 cm, ciężar ciała do 230 kg. Samice są mniejsze od samców. Argali posiadają duże, zakręcone rogi - u samców dochodzą do 125 cm długości. Dzikie owce żywią się trawami i ziołami, w porach suchych całymi tygodniami zjadają wyłącznie zeschłe rośliny. Okres rui rozpoczyna się w listopadzie. Ich ciąża trwa ok. 160 dni, samica rodzi 1 - rzadko 2 - młode. Owce osiągają dojrzałość płciowa w wieku 1,5 – 2,5 roku.

OwcaNaturalnym wrogiem argali jest wilk i pantera śnieżna, jagnięta natomiast padają łupem lisów i orłów. Populacja argali w niektórych rejonach jest poważnie zagrożona. Głównym czynnikiem, który doprowadził do tego stanu rzeczy jest wykorzystywanie naturalnych pastwisk tych zwierząt do wypasu owcy domowej. Argali najliczniej występują w Azji Środkowej: Tadżykistan (góry Pamir) ok. 20 tyś., Afganistan (góry Pamir) kilkanaście tysięcy, Mongolia (góry Ałtaj) - około 3-4 tys. sztuk, północne Indie - tylko kilkaset sztuk, w Kazachstanie (Kara-Tau) argali pozostało około 250 sztuk.

W Mongolii realizowany jest z dużym powodzeniem, specjalny program ochrony tego gatunku. Spore obszary, na których występują argali, zostały objęte specjalna ochrona, która zabezpiecza tym zwierzętom odpowiednie warunki egzystencji, gdzie mogą swobodnie żyć i rozmnażać się.


Na podstawie: www.portalwiedzy.onet.pl/38024,,,,argali,haslo.html
www.zewnatury.com/texts/natura/natura_giantsheep.pdfhttp

Zdjęcie: Steve Kline, www.wildsheepfoundation.org
 

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl