Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Flora i fauna na monetach » Fauna Australii - Wombat

Na jednej z pięciu monet australijskich które niedawno pojawiły się w ofercie emonety.pl widnieje wizerunek wombata, jako jednego z najbardziej charakterystycznych zwierząt tego kraju. Wombat jest czworonożnym torbaczem o krępej budowie ciała i krótkich nogach. Wyróżnia się 3 podgatunki wombata: vombatus ursinus, czyli wombat tasmański albo po angielsku common wombat, lasiorhinus latifrons, czyli wombat szerokogłowy lub southern hairy – nose wombat oraz lasiorhinus kreffi, czyli nothern hairy - nose wombat obecnie na wyginięciu. Różnią się one między sobą miejscem występowania i nieznacznie cechami fizycznymi. Wombat tasmański zamieszkuje bardziej wilgotne zalesione wybrzeża natomiast szerokogłowy woli suche otwarte tereny. Common wombat ma nieowłosiony pysk pokryty szarą zrogowaciałą skórą oraz coś w rodzaju kciuka w przednich łapach, co umożliwia mu chwytanie przedmiotów i wspinanie się po drzewach. Szerokogłowe wombaty mają pyski pokryte sierścią, większe uszy i nie potrafią się wspinać. Wszystkie wombaty mają krótkie ogonki i zady pokryte gruba zrogowaciałą skórą chroniącą ich przed napastnikami. Zwierzęta te są niezrównanymi kopaczami, dlatego też wyposażone są w bardzo silne łapy zakończone bardzo ostrymi pazurami, mają kiepski wzrok, ponieważ większość czasu spędzają w norach pod ziemią. Za to mają dobrze rozwinięty węch, słuch oraz zmysł pozwalający na odczuwanie drgań.

Wombaty są „nocnymi markami” żerują nocą około 3 do 6 godzin. W tym czasie przemierzają obszar około 3 km oraz odwiedzając 3 do 4 ze swoich 12 nor. Każdy dorosły Wombat posiada około 12 nor, z czego tylko 3-4 stale zamieszkuje. Główne mieszkania mają do 30 metrów długości i są głębokie na 2-3 metry. Inne nory służą jako tymczasowe schronienia i są znacznie mniejsze. Niektóre nory są zamieszkiwane przez kilka wombatów, ale w innym czasie. Wombaty szerokogłowe żyją w koloniach i ich nory tworzą prawdziwe systemy tunelowe z jednym głównym kraterem wejściowym lub korytarzem, od którego odchodzą mniejsze korytarze do nor poszczególnych osobników.

Wombaty w porównaniu z innymi roślinożercami jedzą bardzo mało. Dla porównania wombat wielkości kangura zjada trzecią część tego, co kangur oraz potrzebuje tylko 20 % wody niezbędnej kangurowi. Wombaty potrafią tygodniami, a nawet miesiącami nie pić. Piją w porze deszczowej, resztę życiodajnego płynu czerpią ze zjadanych roślin. Jest to możliwe dzięki temu, że wombaty mają niesamowicie wolny metabolizm. Do całkowitego strawienia pokarmu potrzebują 8-14 dni. Większą część czasu wombaty spędzają w norach śpiąc, dlatego też nie tracą niezbędnej energii i wody.

Ciąża u wombatów trwa 20-22 dni. Następnie rodzi się zazwyczaj jedno młode wielkości 2cm ważące 2g. Jest całkowicie nagie, ślepe i nie ma rozwiniętych, żadnych zmysłów. Musi się ono przeczołgać to torby matki, której otwór skierowany jest do dołu. Po „zainstalowaniu” się w torbie małe mieszka tam przez około 10 miesięcy. Otwór torby skierowany do dołu chroni małe przed wypadnięciem, kiedy matka kopie tunele, chodzi lub szuka pożywienia. Młody Wombat pozostaje pod opieka matki przez około 2 lata. Dorosłe osobniki ważą około 35 kilo i mierzą około 1,3 metra. Na wolności żyją około 5 do 15 lat, najczęstszą przyczyna, dla której wcześnie giną i jest wypadek samochodowy, często giną pod, kołami ponieważ żerują nocą, często padają ofiarami psów dingo, lisów, a także farmerów. W poszukiwaniu pokarmu forsują one przeszkody używając swojego ciał jak taranu, dlatego też często wyrządzają szkody w gospodarstwach, które powstały na ich terenach. Z powodu tej cechy w kulturze popularnej wombaty uważane są za półgłówki, natomiast jak dowiodły badania są bardzo inteligentne. O inteligencji zwierzęcia świadczy jego zapała do zabawy i figli a tego wombatom nie brak.

Wombaty są bohaterami wielu kreskówek, komiksów książek dla dzieci, ale także były maskotką letnich igrzysk olimpijskich w 2000 roku. Sama nazwa tego zwierzęcia jest nazwą zaczerpniętą z języka aborygńskiego plemienia Eora zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Sydney.

Skomentuj artykuł na forum

Produkty powiązane z artykułem

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl