Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Flora i fauna na monetach » Koala - Phascolarctos cinereus.

To jedno z najbardziej charakterystycznych zwierząt Australii stało się „bohaterem” jedno uncjowej srebrnej monety wybitej przez mennicę Perth Mint. Koala jest nadrzewnym torbaczem spokrewnionym z wombatem. Obecnie zamieszkuje południową Australię, można spotkać go wzdłuż wybrzeża Queensland, w Wiktorii i Nowej Południowej Walii. Na początku XX weku był bliski wyginięcia z powodu polowań na futro tego zwierzaka. 50 000 lat temu gigantyczne koala zamieszkiwały lasy tropikalne Australii, wraz ze zmianą klimatu zmienił się wygląd a także tryb życia koala. Dzisiejsze koala spędzają całe życie na drzewach, schodząc z nich jedynie po to, aby przenieść się na następne drzewo eukaliptusowe. Żywią się jedynie liśćmi około 20 gatunków drzew eukaliptusowych. Prowadzą nocny tryb życia, podczas 4- 5 godzin aktywności zjadają około 0.5 -1 kg liści. Resztę doby około 18 czasem nawet 20 godzin śpią. Zwierzęta te mają niesamowicie wolny metabolizm, potrzebują niezwykle długiego okresu do strawienia tak mało urozmaiconego pokarmu.

Koala z różnych częśći Australii różnią się między sobą, te zamieszkujące zimniejszą Wiktorię są większe samiec waży około 12 kg a samica 8,5 natomiast te z Queensland ważą odpowiednio 6,5 i 5 kg. Koala zamieszkujące zimniejsze tereny mają dłuższe i grubsze futro od tych zamieszkujących cieplejsze rejony, ich futro jest też ciemniejsze często zamiast szarego może być czekoladowe. Wszystkie koala niezależnie od tego gdzie mieszkają maja puszyste białe uszy. Koala posiadają pięciopalczaste przednie łapy zakończone ostrymi pazurami. Maja one kciuki pomagające im w zrywaniu i chwytaniu liści. Tak jak ludzkie ich palce posiadają linie papilarne. Tylne łapy mają odwrócony kciuk umożliwiający im lepsze wspinanie. Koala żyją samotnie lub w małych rodzinach. Osiągają dojrzałość płciową w wieku 2-4 lat w zależności od płci. Okres godowy przypada na grudzień-marzec. Po 35 dniowej ciąży rodzi się jedno młode ważące 3 gramy. Małe jest ślepe, beż futra i wykształconych uszu. Samo musi się dostać do torby, której wejście znajduje się u dołu brzucha samicy. Tam przebywa około 6 miesięcy, podczas których karmi się mlekiem matki. Tam też wykształcają się mu brakujące narządy. Młode pozostaje z matką 12 miesięcy a nawet 2 lata. Na wolności żyją około 15-20 lat. Łacińska nazwa tego zwierzęcia oznacza torbach koloru popielatego a aborygeńska bez wody lub nie pije. Rzeczywiście koala nie piją dodatkowej wody, wszystko co jest im potrzebne do życia czerpią z liści eukaliptusa.

Bogumiła Wiśniewska

Skomentuj artykuł na forum

Produkty powiązane z artykułem

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl