Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Flora i fauna na monetach » Kropla deszczu na klonie cukrowym

Klon cukrowy to jedno z najbardziej charakterystycznych drzew w Ameryce Północnej. Może mierzyć do 40 m, ma gęstą, szeroką  koronę. Należy do drzew  zimnolubnych dlatego też doskonale przyjął się we Wschodniej części USA ale przede wszystkim w chłodnej Kanadzie.  Rośnie wolno i jest drzewem stosunkowo długowiecznym, dożywa kilkuset lat.

Jest drzewem niezwykle ważnym pod względem gospodarczym dla USA a zwłaszcza Kanady, która pozyskuje z niego drzewo, głównie do produkcji mebli i podłóg oraz znanego na całym świecie syropu klonowego. Na jesieni, kiedy to liście przebarwiają się na rozmaite odcienie żółci i pomarańczy stanowi także niewątpliwie atrakcję turystyczną.

Sok  klonowy pobiera się z pnia klonu na przełomie lutego i marca - maksymalnie proces ten trwa 4 tygodnie. Pozyskuje się go poprzez wywiercenie w korze otworów a następnie umieszczenie w nich plastikowych bądź metalowych kraników. Dziesiątki kraników jest połączonych do jednej rury, która prowadzi do pompowni. Ponieważ sok klonowy w 97 % składa się z wody, następnym etapem w produkcji jest odparowywanie nadmiaru wody. Aby uzyskać 1 litr syropu potrzebne jest aż 40 litrów soku. Syrop ma postać jasnobrunatnego i gęstego płynu, konsystencją przypominający świeży, lejący się miód- ale jest mniej kaloryczny. Używa się go do różnego rodzaju deserów ale przede wszystkim do  tzw.  pancake - niesłychanie popularnego w Ameryce dania śniadaniowego będącego połączeniem polskiego racucha i naleśnika.

Klon cukrowy jest niezwykle wymagającym gatunkiem jeżeli chodzi o klimat w którym rośnie. Jednym z nielicznych miejsc zbliżonych pod względem warunków klimatycznych są nasze Mazury. W związku z załamaniem się importu cukru trzcinowego pod koniec XVIII, w Prusach podjęto nawet próby rozpoczęcia hodowli tego klonu, przygotowano do tego celu kilkanaście tysięcy hektarów pól. Pojawiły się jednak problemy z dostawami nasion z Ameryki, rozpoczęto więc produkcję cukru z buraków, co spowodowało, że pomysł sadzenia klonu upadł i klon cukrowy w Polskich lasach niestety nie należy do częstych widoków.

To właśnie kryształowa kropla deszcze na liściu klonu cukrowego jest tematem piątej monety z popularnej serii kanadyjskiej mennicy. Magnetyzująca intensywność i ciepło barwy liścia klonowego, niezmącony niczym blask najczystszego srebra 99,99% oraz migotanie kryształowej kropli Swarovskiego wprawiają w niekłamany zachwyt!



źródła:  www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=739, www.pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_klonowy

zdjęcie: www.tapmytrees.com/sugarmaple.html
 

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl