Newsletter - bądź na bieżąco

ilość produktów: koszyk jest pusty

wartość produktów: koszyk jest pusty

Przejdź do koszyka:   koszyk

rejestracja

Flora i fauna na monetach » Sokół wędrowny- Falco peregrinus

Sokół wędrowny to pierwsza srebrna moneta z serii „Zwierzęta Świata”, jaka ukaże się w 2008 roku. Jest to ptak wędrowny zamieszkujący niemalże cały glob, poza Antarktyką i pustyniami. Najlepiej czuje się na zalesionych terenach w pobliżu wód, gdzie występują licznie wysokie drzewa. Często zamieszkuje też tereny skalne i zurbanizowane, przebywając na kominach lub dzwonnicach. Dawniej w Europie był to bardzo liczny ptak, niestety skażenie środowiska pestycydami w latach 50 i 60 spowodowało dramatyczny spadek liczebności. Obecnie w Polsce jest to ptak skrajnie zagrożony, wpisany do polskiej czerwonej księgi zwierząt i objęty tzw. Ptasią Dyrektywą. Na terenie naszego kraju prowadzona jest czynna reintrodukcja tego gatunku, dzięki niej sokół wędrowny stał się znów ptakiem lęgowym w Polsce, choć jest to zaledwie 5-8 par. Jedna para gniazduje na Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Falco peregrinus jest drapieżnikiem o krępej budowie ciała. Jest nieco podobny do pustułki, choć jest większy ma krótszy i szerszy u nasady ogon oraz ostro zakończone skrzydła. Przedstawiciele obu połci ubarwieni są jednakowo. Wierzch sokoła jest stalowoszary a spód biały z licznym prążkowaniem. Na głowie ma czarny kaptur z charakterystycznym czarnym wąsem. Ciekawym jest to, że samice sokoła SA większe niż samce osiągają długość 49 cm a samce 41cm, przy czym ważą dwa razy tyle, co oni. Średnia samica waży od kilograma do 1200g przy wadze samca 550g.

Ptaki te nie budują same gniazd lecz zajmują opuszczone gniazda innych ptaków, przeważnie drapieżników. Dobrze się czuja wśród koloni czapli. Gniazda zazwyczaj zbudowane jest na wierzchołku najwyższego w okolicy drzewa bądź skały, komina, dzwonnicy itp. Okres lęgowy tych ptaków przypada na koniec marca - początek kwietnia. Samica składa około 2-4 jaj. Jaja są leciutko wydłużone i mocno nakrapiane. Po około 30 dniach na świat przychodzą młode. Jaja są wysiadywane przez obojga rodziców, Młode są karmione przez oboje rodziców. Młode przebywają w gnieździe około 30 dni, a później usamodzielniają się. Pomimo to jeszcze przez kolejne 60 dni zostają pod nadzorem rodziców.

Sokoły wędrowne żywią się ptakami wielkości gołębia lub troszkę większymi. Ofiary łapane są w locie. Sokół pikuje na swą zdobycz z prędkością 300-350 km/h, po czym przebija ją swoimi szponami. Dlatego też uważany jest za jednego z najlepszych łowców.

Skomentuj artykuł na forum

Portal i sklep numizmatyczny, monety, numizmatyka
wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-17
adres: ul. Wspólna 50 lok. nr 1 00-684 Warszawa,
tel. +48 22 523 25 26, fax. +48 22 523 25 01, e-mail: info@emonety.pl